Lora Lossy

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim incididunt ut labore, nostrud exercitation ullamco laboris.!

Angela Johny

Yorem delly dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, incididunt ut labore incididunt ut labore et dolore magna aliqua.!

Mark Clerk

Woram Losy dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. incididunt ut labore, quis nostrud exercitation ullamco laboris.!

Alex Damn

Palorm Roelm dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, incididunt ut labore sed do eiusmod tempor et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris.!

Our Blog

GAENG MASSAMAN ATAU GULAI KAWAH?

'GAENG MASSAMAN ATAU GULAI KAWAH?'


Gulai Massaman.

Pada tahun 2011 CNN Travel telah menyenaraikan sebanyak 50 jenis masakan yang paling sedap didunia menurut survey mereka.Dalam senarai tersebut sejenis masakan dari Thailand yang namanya Gaeng Massaman atau Massaman Curry mendapat tempat yang pertama dan digelar The King of Curry. Bagi anda yang suka makan masakan Thai dan sering berkunjung ke restoran Thai atau selalu melancong ke Thailand saya pasti anda mungkin pernah merasa atau mendengar mengenai masakan ini kerana ia adalah salah satu masakan yang sangat popular di Thailand. Masakan ini dikatakan sangat unik dan cara memasaknya juga agak rumit berbanding masakan Thai yang lain.

Saya tertanya-tanya apakah yang hebat sangat mengenai masakan ini? Mungkin juga berasa cemburu kepada orang Thai kerana masakan mereka disenaraikan sebagai masakan no 1 dunia tetapi masakan Melayu tidak mendapat kedudukan yang sama. Jadi untuk mengetahui mengenai masakan tersebut saya mula membuat sedikit research.Saya menonton banyak video cara-cara memasak masakan tersebut. Saya dapati cara memasaknya sangat mirip dengan cara memasak gulai-gulai Melayu terutama dalam penyediaan bahan-bahannya.


Dalam menyediakan Gaeng Massaman antara bahan utamanya adalah rempah-rempah kering seperti jintan,buah pelaga,kayu manis, buah pala, ketumbar,cengkih dan bunga lawang. Masakan orang-orang Thai yang asli sebenarnya tidak menggunakan rempah-rempah kering seperti yang saya sebutkan diatas. Malah kebanyakan gulai Thai atau Thai Curry contohnya Thai Green dan Red Curry tidak menggunakan rempah-rempah yang kita biasa sebut lima beradik atau tujuh beradik tersebut. Ini agak aneh bagi saya.

Saya mengorek lagi sejarah Gaeng Massaman ini.Dikatakan bahawa hebatnya masakan ini hinggakan ianya turut disebut dalam catatan Istana Thai.Dalam sebuah puisi Thai yang ditulis oleh Putera Itsarasunthon (yang kemudian menjadi Raja Rama II ayah kepada Raja Mongkut) untuk kekasihnya yang dipercayai adalah Puteri Bunrot, masakan ini turut disebut dengan spesifik.Puisi tersebut memuji-muji masakan Gaeng Massaman yang dimasak oleh kekasihnya itu. Terjemahan puisinya berbunyi begini:


"…Massaman, a curry made by my beloved, is fragrant of cumin and strong spices.

…Any man who has swallowed the curry is bound to long for her."


Satu lagi perkara yang sangat menarik mengenai masakan ini ialah ianya tidak dimasak menggunakan daging babi oleh orang Thai walaupun orang-orang Thai yang beragama Buddha memang makan babi. Masakan ini biasanya akan menggunakan daging ayam, itik, lembu ataupun kambing. Hal ini kerana perkataan Massamman itu dikatakan berasal daripada sebutan Thai untuk Mussalman atau Muslimin iaitu orang-orang Islam dan ini membuktikan bahawa masakan ini adalah asalnya masakan orang-orang Islam. Menurut pendapat Santisawetwimon dan David Thomson, Gaeng Massaman sebenarnya berasal daripada masakan para pendatang Parsi dan India muslim yang menetap di Kota Ayutthaya beberapa ratus tahun dahulu yang berketurunan Syeikh Ahmad Qomi seorang ulama Syiah.


Namun bagi saya pendapat ini kurang tepat dan agak pelik kerana banyak bahan-bahan yang digunakan untuk memasak masakan ini adalah bahan yang memang tidak pernah digunakan dalam mana-mana masakan India Muslim apatah lagi Parsi seperti belacan, temu kunci, kunyit hidup, limau purut, kelapa atau kacang goreng, serai, lengkuas, asam jawa, nenas, keledek , gula kabung/gula Melaka dan santan. Selain itu teknik menyangrai atau menyangai kesemua bahan-bahan ini terlebih dahulu sebelum ditumbuk dengan lesung batu hingga lumat juga tiada dalam masakan India mahupun Parsi.

Pendapat kedua yang juga popular di kalangan orang Thailand sendiri ialah masakan ini berasal dari selatan Thailand dan ianya adalah hasil pengaruh masakan orang Islam selatan Thai iaitu orang MELAYU. Saya percaya inilah penjelasan yang paling tepat kerana terlalu banyak persamaan cara memasak dan bahan-bahan yang digunakan untuk masakan ini dengan Gulai daging atau ayam orang Melayu. Namun demikian jika diteliti semula dengan lebih halus, kebanyakan gulai-gulai biasa Melayu juga tidaklah sekompleks dan sebanyak itu bahan untuk memasaknya.Jadi masakan Melayu apakah selain gulai biasa yang mempengaruhi Gaeng Massaman ini. No!…tidak!…bukan Rendang ye..:)…tetapi satu masakan dari pantai timur dan utara semenanjung yang sangat terkenal ketika musim perayaan iaitu KERUTUK dan GULAI KAWAH terutama di Kelantan, Kedah dan Terengganu. Ia juga boleh disamakan dengan Gulai Daging  yang pekat dan likat kuahnya.


Sebagai seorang yang minat memasak dan telah beberapa kali memasak Kerutub, saya memang sangat kenal dengan bahan-bahan dan cara memasak Gaeng Massaman yang saya lihat di dalam video-video tersebut walaupun ada beberapa bahan untuk memasaknya tidak digunakan dalam masakan Kerutub. Namun demikian sebahagian besar bahan-bahannya memang sama dan cara menyediakan bahan dan rempahnya juga sangat mirip. Sepertimana Kerutub, Gaeng Massaman sebenarnya tidak terlalu pedas kerana hanya sedikit cili merah yang digunakan. Mungkin sebab itu orang-orang barat menyukainya.

Gulai Kawah.



Selain itu cara makan gulai ini juga unik dan berbaur Melayu, kerana menurut tradisi orang-orang Thailand, gulai Gaeng Massaman ini lebih sedap jika dimakan KEESOKAN HARI selepas ia dimasak kerana rasanya telah sebati. Anda perasan tak tradisi ini juga sebenarnya sangat popular di negara kita? Ya, mak ,datuk dan nenek kita juga selalau cakap perkara yang sama. Kalau masak gulai tinggalkan sedikit untuk dimakan esok hari kerana ia lebih sedap. Biasanya mak kita akan menyimpan gulai itu untuk dicicah dengan roti pada keesokan harinya, dan tradisi ini memang saya tahu sebab Tok wan saya yang berasal dari Kedah memang pantang kalau mak atau nenek saya tidak menyimpan gulai yang dimasak untuk keesokan hari. Menarik bukan? Maka sekarang teranglah bahawa masakan no 1 tersebut sebenarnya adalah sejenis masakan yang dipengaruhi oleh orang Melayu dan kita patut bangga kerana masakan bangsa kita mendapat tempat dihati orang luar tanpa kita sedari.

Kerutuk Ayam Kelantan.



Diharapkan selepas ini janganlah asyik-asyik mengatakan bahawa masakan orang utara dan pantai timur itu banyak dipengaruhi masakan orang Thai seolah-olah pengaruh Thai itu bagaikan tsunami yang menenggelamkan kesemua budaya Melayu pantai timur dan segenting kra dan orang Thai lansung tidak mendapat pengaruh daripada bangsa kita. Seolah-olah hanya orang Melayu sahaja yang mencedok pengaruh dari bangsa lain tetapi bangsa lain tidak mencedok budaya kita. Hakikatnya budaya kita banyak dicedok oleh orang-orang Thai sejak zaman berzaman. Ingat tau, sejarah Melayu itu bukan sahaja terdapat di dalam manuskrip, buku-buku ilmiah, jurnal-jurnal di Universiti sahaja, tetapi juga tersembunyi di dapur dalam periuk kuah gulai yang dimasak oleh bini pok mat saman…:D


https://www.youtube.com/watch?v=nVqHRywEnx4


~ASJ~


References

  1. ^   (3.bp.blogspot.com)
  2. ^   (2.bp.blogspot.com)
  3. ^   (4.bp.blogspot.com)
  4. ^   (1.bp.blogspot.com)
  5. ^   (4.bp.blogspot.com)
LikeTweet

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Authorism Theme

Bob Olright

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.!

Karen Smith

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.!

Jessica Bankers

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.!

Johny Lora

4th one time fitness expert, wellness writer, personal trainer, group ex health coach. I am advocates of everything good in the fitness industry and of the people who make it great!

Imej tema oleh richcano. Dikuasakan oleh Blogger.